Peter Jebsens veg

Peter Jebsens veg, Ytre Arna, fra Alf Bondes veg til Ytre Arna-vegen, oppkalt 1950 etter industrimannen, konsul Peter Jebsen (1824–92). Jebsen, som var født i Slesvig, kom til Bergen 1842, og markerte seg snart som en foregangsmann i regionens næringsliv og samferdsel. 1846 grunnla han Arne Fabrikker, landets første mekaniske bomullsveveri, og 1878–80 oppførte han en enda større tekstilbedrift, Dale Fabrikker i Vaksdal. 1866–92 var han formann i direksjonen for Det Bergenske Dampskibsselskab, og var i en periode selv en av Norges største skipsredere; 1871 grunnla han den første dampskipslinje mellom Norge og Nord-Amerika, Det norsk-amerikanske Dampskibsselskab. På Jebsens initiativ ble den første dampskipsbryggen ved Holbergsallmenningen anlagt og den nordlige tollbubryggen forlenget.

Jebsen var ordfører i Haus 1862–63, stortingsmann 1874–76 og 1880–82; i denne perioden kjempet han gjennom ideen om en jernbane mellom Bergen og Voss. Hans hustru Anna Jebsen (1829–70) grunnla et barnehjem i Bergen (Anna Jebsens Minde). Jebsens sommerbolig i Kalfarveien 77 ble av hans arvinger overdratt til Bergens Handelsstands Understøttelsesforening som aldershjem, og tilhører nå Døves menighet. – Se også Jernbanebakken.

Bygninger m.m.:4. Kulturhuset Sentrum I/S. Ytre Arna Fritidssenter. – 39. Ytre Arna kirke.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Arne Fabrikker A/S | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.