Mentalen

Mentalen ble oppført i perioden 1827–-33, som mentalsykehus. Institusjonen ble avløst 1891 av Neevengården sykehus. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Neevengården sykehus, Bergen Byarkiv.

Mentalen ble oppført i perioden 1827–-33, som mentalsykehus. Institusjonen ble avløst 1891 av Neevengården sykehus. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Neevengården sykehus, Bergen Byarkiv.

Mentalen, egentlig Bergens mentale Sygehus, ble oppført 1827–33 som avløsning for Dollhuset, og lå bakenfor dette mellom Teatergaten og Baneveien, på en eng som 1815 var innkjøpt til spasérområde for pasientene. Sykehusbygningen var et toetasjes trehus med brutt mansardtak (ark. Jacob E. Flintoe, etter planer av stadsfysikus Christen Heiberg), med atskilte avdelinger for menn og kvinner og betjeningsboliger på loftet. Det var med sine arbeidsrom, spisesal og bad i første etasje og med hager og luftegård utenfor et klart fremskritt i sinnssykepleien for de 27 pasientene.

Mentalen viste seg raskt å være for lite i forhold til behovet, og en ny celleavdeling med plass for 12 urolige pasienter ble oppført 1843. Etter hvert fikk sykehuset konkurranse fra flere privatasyler, og det ble til slutt avløst 1891 av et nytt kommunalt sinnssykehus, Neevengården, og deretter revet. På tomten ligger nå en del av Engen Eldresenter (Engensenteret).

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Teatergaten | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.