Dollhuset (av nty. dol, gal), også kalt Dårekisten, ble opprettet 1762 som Bergens og Norges første institusjon spesielt beregnet for pleie av sinnssyke. Dollhuset fikk en egen enetasjes murbygning med fire celler spesielt reist for formålet i hagen ved det nyopprettede sykehuset i Teatergaten (det gamle sykehus). Huset ble påbygd til to etasjer 1778, og fikk dermed plass til 8 pasienter, mens en ombygning 1821 med deling av cellene gav en ytterligere fordobling av kapasiteten. Mange av pasientene kom fra byens omland; en telling i 1828 gav et samlet antall sinnssyke i Bergens stift på 315, hvorav 30 hjemmehørende i Bergen by.
Samtiden karakteriserte Dollhuset som et «depot for ulykkelige», men det var likevel et fremskritt i forhold til eldre tiders forhold, hvor de sinnssyke ble hensatt i kjelleren under Rådstuen. Etter initiativ fra stiftamtmann W. F. K. Christie ble det 1815 bak Dollhuset innkjøpt en stor eng som ble beplantet og innrettet som spasérområde for pasientene.
Dollhuset ble 1833 avløst av en ny institusjon, Bergens mentale Sygehus (Mentalen), og ble nedlagt etter i noen år å ha vært benyttet for uhelbredelig sinnssyke.
Tilbaketråkk: Mentalen | Bergen byleksikon