Fridalen (boligområde)

 Fridalen, med Fridalen skole sentralt i bildet, fotografert på 1950 tallet. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Formannskapet, Bergen Byarkiv.

Fridalen, med Fridalen skole sentralt i bildet, fotografert på 1950 tallet. Fotograf: Ukjent. Arkivet etter Formannskapet, Bergen Byarkiv.

Fridalen, boligområde mellom Haukeland og Landås. I begynnelsen av 1800-tallet var Fridalen navn på en plass som ble forpaktet av tollkasserer Werner Hosewinckel Christie. Hans bror stortingspresident Wilhelm F.K. Christie leide sommerbolig på Haukeland, og de to brødrene plantet, sammen med venner, busker og trær på området, oppførte hus (Christiegården dagsenter for psykisk utviklingshemmede) og anla hager. Her startet de også en tradisjon med feiring av 17. mai; en opptakt til feiringen av grunnlovsdagen var plantingen av to «17. mai birke», som de «bedugget» med stikkelsbærvin. Anlegget er nå en del av Christieparken. Fridalen var kjent for sitt gode drikkevann, og Svaneapoteket hentet vann derfra til medisinsk bruk.

Tollkasserer Christie kjøpte Fridalen av sin nevø. Hans sønn Edvard Hagerup Christie overtok, og dyrket opp det som var igjen av utmark. En annen sønn, Andreas Christie, dyrket opp Langhaugen og kjøpte senere Haukeland gård. Fridalen ble kjøpt av kommunen 1920 og utbygd som boligstrøk.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

  1. Tilbaketråkk: Syttende mai-feiringen | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.