Kulturhuset USF, Stiftelsen

Stiftelsen Kulturhuset USF, Georgernes Verft 12, etablert av kommunen, fylkeskommunen og staten som en ikke-næringsdrivende stiftelse med formål å tilrettelegge for drift av et flerbruksbygg for kunst og kultur. Det som en gang var Norges største sardinfabrikk er på Verftet blitt omdannet til landets mest mangfoldige kultursenter. Ingen andre steder finner man et bredere kunstnermiljø og et mer variert kunstnerisk opplevelsestilbud under noe norsk tak. USF står for United Sardine Factories. Virksomheten er sikret gjennom langtidskontrakt med huseieren, Norwegian Preserving Company AS.

På 12 000 m2 gulvflate skapes det, organiseres det og formidles det kunst og kultur av de forskjelligste arter og innen de fleste sjangre. Det nye kultursenteret åpnet 1993 og omfatter fem scener for musikk, teaterforestillinger, dans og film, 80 atelierer og verksteder for kunstnere, øvingsrom for dansere og musikere samt kontorer for kulturorganisasjoner og andre lokaler for kulturaktører innen privat og offentlig virksomhet. I Kulturhuset inngår også Allaktivitetshuset for ungdom, utarbeidet av arkitektfirmaet Gult Felt og drevet av kommunen. Rundt 300 mennesker har sitt daglige arbeid i Kulturhuset som gir husrom til 180 virksomheter fordelt på alle fagfelt innen kunst og kultur (se oversikt over leietakere). Populært treffpunkt for husets mange kunstnere og kulturarbeidere er kafeen Kippers. Den fungerer både som kantine og restaurant, og kan i sommersesongen tilby uteservering med orkesterplass til Hurtigruten og alle de andre båtene som seiler forbi på Puddefjorden. Publikumsarealene omfatter følgende fem lokaler utenom restauranten:

 • Cinemateket er en kinosal med 93 sitteplasser. Visningene gir et verdifullt supplement til Bergen Kino, og byr fortrinnsvis på nyskapende film og filmhistoriske klassikere.
 • «Sardinen» er Kulturhusets klubb- og konsertlokale med maksimalt 500 sitteplasser. Repertoaret spenner fra klassisk musikk til jazz og rock. Lokalet benyttes også til mindre kabaret- og teaterforestillinger. Bergen Jazzforum arrangerer konserter der hver uke. Lokalene leies også ut til konferanser og private selskaper.
 • «Røkeriet» er Kulturhusets største konsertsal med plass til 700 personer – men har nesten ingen seter ettersom lokalet mest brukes til rockekonserter. En rekke internasjonale stjerner har opptrådt der.
 • Scene USF er et «blackbox-teater» med 144 sitteplasser i amfi. Her kan man oppleve alt fra barneteater, dans og ballett for barn til ny dans, eksperimentelt teater og performance. Lokalet leies ut til profesjonelle teatergrupper og danseskoler.
 • Visningsrommet er Kulturhusets utstillingslokale for billedkunst og kunsthåndverk. Her vises tradisjonelle utstillinger så vel som prosjekter av mer eksperimentell art både av norske og utenlandske kunstnere.

Styret i Kulturhuset USF vedtok i 2008 å gjennomføre en større ombygging, kalt Arena USF, som omfatter en generell ansiktsløfting av lokalene av hensyn både til artister og publikum, og dessuten en betydelig utvidelse av konsertsalen «Røkeriet». I Nye Røkeriet skal publikumskapasiteten økes til mer enn 1200 tilhørere og salen bli spesielt tilpasset rytmisk musikk, jazz og rock. Etter ombyggingen vil hele USF-arenaen kunne ta imot 2000 mennesker på alle scenene under samme tak. Første byggetrinn skal etter planen stå ferdig i 2010.

I sin opprinnelige form ble bygningen oppført 1886 som tekstilfabrikk (A/S Petersen & Dekke; se Pedek), brant 1892, gjenreist samme år. Tekstilfabrikken flyttet ut 1903, og bygningen, som ble påbygd 1914–15 (ark. Sigurd Lunde), tilhørte fra 1910 det som etter hvert ble Norges største sardinfabrikk (United Sardine Factories, USF) og drevet til 1973, deretter emballasjeproduksjon til 1983. Med unntak av to større sjøboder, som er borte, er anlegget nærmest uforandret i det ytre fra slik det så ut i 1915 etter ombyggingen. Ombyggingen til kulturformål ble utført etter planer av 4B Arkitekter A/S, Oslo. Se også Georgernes Verft.

Skriv ut artikkel

Tilbakemeldinger og innkommende lenker

 1. Tilbaketråkk: Kulturhuset USF (Oversikt) | Bergen byleksikon

 2. Tilbaketråkk: Georgernes Verft | Bergen byleksikon

 3. Tilbaketråkk: Nøstet | Bergen byleksikon

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
 • Bestillinger
 • Generelle spørsmål
 • Digitalisering
 • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
 • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.