Gamle sykehus, Det

Det gamle sykehus, offisielt Bergen civile (el. kommunale) sykehus, ble opprettet 1754 i det tidligere Grolls tobakksspinneri, som lå der Engensenteret nå ligger. Sykehuset, som i begynnelsen av 1900-tallet hadde adresse både til Teatergaten 13 og Håkonsgaten 1, var i drift frem til 1912, da Haukeland sykehus stod ferdig. Bygningene ble deretter tatt i bruk av Bergens kommunale arbeids- og pleiehjem, etterfølgeren etter Bergens tvangsarbeidsanstalt, som sorterte under forsorgsvesenet og som i tillegg til aldershjemmet opprinnelig også hadde avdelinger både for venerisk syke og pasienter med kroniske sykdommer samt en arbeidsavdeling. Denne institusjonen ble gradvis avviklet i løpet av 1920- og 1930-årene.

Den eldste sykehusdriften i Teatergaten var vesentlig ment som «et invalidehus for gamle udlevede almisselemmer og inkurable syge», og hadde opprinnelig et gjennomsnittlig belegg på omkring 10 pasienter. Den første sykehusbygningen, som også rommet husvære for den chirurgus som ble ansatt for å holde tilsyn med sykehuset, ble revet mot slutten av 1770-årene, og i dens sted ble det reist et toetasjes trehus, der det i annen etasje ble innredet åtte sykestuer med sju senger i hvert, altså plass for til sammen 56 pasienter. I 1762 var naboeiendommen blitt kjøpt inn, og der ble det reist en bygning for å huse «dårlige mennesker» (dvs. sinnssyke), som til da hadde holdt til i Dårekisten i sokkeletasjen til Det gamle rådhus. Se Dollhuset.

Fra starten var sykehusdriften lagt under fattigvesenet, men ble formelt skilt fra dette 1792, og skulle deretter drives for midler fra muddervesenet.

Fra 1825 og de nærmeste årene ble de etter hvert sørgelige tilstander ved sykehuset forbedret, ved at det kom nye bygninger til, bl.a. for de psykiatriske pasientene, se Mentalen. En større utvidelse av den somatiske delen av sykehuset, med to nye fløybygninger og en kjøkkenbygning med maskinhus og bad, ble fullført 1877; sykehuset hadde nå plass til i alt 120 pasienter. – Etter at de psykiatriske pasientene ble overflyttet til det nyåpnede Neevengården sykehus 1891, ble Mentalen revet 1893, og på tomten kom det en trebarakke som ble tatt i bruk for kirurgiske formål. 1894 ble den medisinske og den kirurgiske virksomheten ved sykehuset delt og lagt under hver sin overlege. Samtidig ble det oppnevnt et kommunalt tilsynsutvalg for sykehuset, for å markere at driften av sykehuset fra nå av var et rent kommunalt anliggende. Utvalget innså hurtig at det ikke var mulig å foreta ytterligere utvidelser eller forbedringer av anleggene i Teatergaten for å tilfredsstille moderne krav til hygiene og forsvarlig behandling. Et nytt sykehus måtte bli reist; se Haukeland sykehus.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.