Laksevåg kulturhistoriske forening

Laksevåg kulturhistoriske forening, Damsgårdsveien 182, stiftet 1987 for å samle inn og ta vare på gjenstander, billedstoff, lydopptak og skriftlig materiale som vedrører lokalmiljøet. 570 medlemmer (2008). Foreningen samarbeider med offentlige myndigheter, og samlingene er utstilt i en tidligere bunker på Jansonmarken (Damsgård hovedgård), som er omdannet til Laksevåg Lokalmuseum. Bunkeren fungerer i dag også som et all-aktivitetshus. De permanente utstillingene består av fem avdelinger, som omhanddler følgende emner: Den annen verdenskrig, skipsbygging, brannberedskap, håndverk og boliger. Det er også skapt et «Gamle Laksevåg» utemuseum med flere eldre, verneverdige bygninger. Jordbruk som før storindustrien kom til Laksevåg, var den viktigste næringen, er også godt representert i museet, bl.a. med et meget gammelt gårdshus fra Kjøkkelvik – kanskje Laksevågs eldste bygning. Kong Christian 4 skal ha deltatt i et bryllup i dette huset. Et industrihistorisk klenodium er det gamle slip-spillet som ble brukt ved skipsverftet i Laksevåg, en gave fra Bergens Meknaniske Verksteder (BMV).

Til utemuseet hører også Håsteinarparken ved Laksevåg kulturhus, Damsgårdsveien 174. Parken ble gjenåpnet i mai 2002 etter en omfattende restaurering. Siden 1992 har Laksevåg kulturhistoriske forening hatt ansvar for å drive Laksevåg kulturhus og vedlikeholdet av tidligere Kvarven festning. Medlemmene har også bidratt til å redde den gamle byfergen M/S “Dokken”, som igjen har kunnet gjøre nytte for seg i turisttrafikk mellom Laksevåg og Gamle Bergen. Ellers har foreningen engasjert seg sterkt i bevaringen av Lappeleiren fikk foreningen i 2000 satt opp en minnesmerke som forteller om tragedien som fant sted der under siste verdenskrig da 95 russiske krigsfanger og 3 norske motstandsmenn enten ble skutt av tyskerne eller døde av sult og sykdom.

Skriv ut artikkel

Informasjon

Bestillingsskjema skal benyttes for henvendelser til Bergen Byarkiv, der det gjelder:
  • Bestillinger
  • Generelle spørsmål
  • Digitalisering
  • Annet

Tilbakemeldingsskjema skal benyttes hvis du:
  • Har tilbakemeldinger til en artikkel

Bestillinger eller andre henvendelser

For å bestille en tjeneste eller tilgang til arkiver, bruk eksternt skjema:

Bestillingsskjema hos Bergen byarkiv

Tilbakemelding / kommentar til artikkel

NB! Dette skjemaet er laget for tilbakemelding på selve artikkelen, ikke for bestillinger av arkivsaker, digitaliseringer eller innsyn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.